top of page

Muzeul Bucovinei

Updated: Dec 17, 2020

Festivalul de Artă Medievală „„Ştefan cel Mare“















Muzeul Bucovinei din Suceava, principalul operator cultural din judeţul Suceava, administrează 13 obiective culturale: Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul de Istorie Suceava, Muzeul Satului Bucovinean, Hanul Domnesc, Muzeul de Științele Naturii, Muzeul de Istorie Siret, Muzeul ”Ciprian Porumbescu” Stupca, Casa Memorială ”Ciprian Porumbescu” Stupca, Casa Memorială ”Eusebiu Camilar” Udești, Casa Memorială ”Nicolae Labiș” Mălini, Casa Memorială ”Simion Fl. Marian”, Casa Muzeu Solca, Casa Muzeu Bilca. Muzeul Bucovinei organizează diverse evenimente proprii sau în colaborare: expoziţii temporare, festivaluri, târguri, conferinţe, simpozioane, activităţi de educaţie muzeală, seri muzeale etc. Prin evenimentele pe care le organizează, instituţia muzeală a devenit din depozitar şi mediu de expunere a patrimoniului cultural locul în care se poate face „şcoala altfel”, în care sunt marcate evenimente din viaţa personală, o modalitate de petrecere în mod educativ şi plăcut a timpului liber - singur sau cu familia, o alternativă din ce în ce mai accesată de relaxare educaţională şi recreativă. Între manifestările culturale organizate de Muzeul Bucovinei se regăsesc şi evenimente care au devenit atracţii turistice la nivel naţional şi internaţional.


Ca spaţiu al culturii, Muzeul Bucovinei este, de fapt, un vestigiu în relaţie cu elemente de credinţă şi de comportament într-un spaţiu, la un anumit moment dat. De la permanenta luptă pentru păstrarea filonului de credinţă, dar şi teritorial, muzeul este o mărturie a complexităţii tradiţionale şi de credinţă.

Particularităţile arhitecturale ale caselor care pot fi văzute în cadrului muzeului spun poveşti despre viaţa oamenilor care au locuit şi trăit în diferite spaţii ale Bucovinei. De la geamurile mici, specifice zonelor montane, la paturile cu picioare înalte, până la pereţii din lemn masiv, casele împărtăşesc, celor care le vizitează, secretele lor.

Orizontul cultural bucovinean, mozaic care integrează credinţe şi superstiţii diverse, integrează alteritatea, făcând-o parte a eixstenţei sale neîntrerupte.


Lemnul, ornamentele specifice, simbolurile şi portul popular, vorbesc şi spun povestea unui popor. Arhetipurile prezente în sistemul ornamental, arhitectural sau specific portului, devin dovada vie a faptului că în Bucovina cultura are o prezenţă independentă şi matură, dar în acelaşi timp face parte din marea famie universală a simbolurilor fundamentale.




33 views0 comments

Recent Posts

See All

댓글


bottom of page